Internationaal scheidsrechtersucces

Dat je niet alleen carrière kunt maken als sporter maar ook als scheidsrechter, bewijzen de Bestse handbalscheidsrechters Jaap Klompers en Koen Stobbe. Na negen seizoenen en vele wedstrijden en ervaringen mogen zij zich sinds kort officieel internationaal handbalscheidsrechter noemen.

Van 29 juni tot 11 juli hebben Jaap Klompers en Koen Stobbe deelgenomen aan de EHF Candidate course in Varna, Bulgarije. Dit was de laatste stap in een traject dat begon met het fluiten van een eerste toernooi in december 2014. Zes toernooien later is het de beide heren gelukt om de badge te behalen van de European Handball Federation. Dit betekent dat Jaap en Koen vanaf komend seizoen internationale wedstrijden gaan fluiten. Over hun ervaringen tijdens dit laatste toernooi berichten ze:

Focus op handbal ‘Na ongeveer 6 weken voorbereiding vlogen we op 29 juni richting het Bulgaarse Varna. Vanaf dag 1 was alles perfect geregeld. Zo hadden we een goed hotel met zwembad, krachthonk en een zeer uitgebreide kamer. In de avond hadden we een eerste meeting waarin we algemene informatie kregen en kennis hebben gemaakt met de andere scheidsrechtersparen. Normaal zijn wij geen full-prof scheidsrechter en werken we gewoon heel de week. Nu kregen we de kans om met mensen op een hoog niveau twaalf dagen lang alleen maar met handbal bezig zijn.

 

Wat erbij hoort op zo’n toernooi is een spelregeltest en een shuttlerun test. Deze waren in de dagen voor het toernooi en hebben we succesvol afgelegd. Iedere ochtend om tien uur hadden we een meeting waarin de scheidsrechtersverantwoordelijke, de Noor Oyvind Togstad, videoclips meebracht en ons tips and tricks meegaf voor het toernooi. Op 2 juli startte het toernooi en vanaf dat moment maakte hij clips van de 6 scheidsrechterskoppels die daar waren. In totaal hebben we vier wedstrijden gefloten. Omdat het Nederlandse team het goed deed, en wij geen invloed mochten uitoefenen op het verloop van het toernooi, moesten we soms best lang wachten op een nieuwe wedstrijd.

Moeite waard Na een zeer intensieve tien dagen kregen we uiteindelijk de EHF-badge uitgereikt. Dit betekent dat we vanaf komend seizoen internationaal scheidsrechter zijn in de mooiste sport die er is. Hiervoor hebben we al die jaren heel hard moeten werken en vele (privé)zaken moeten missen. Maar dit is wel de ultieme beloning voor alle tijd die we erin hebben gestoken. Nadat iedereen de badge had gekregen, was er nog een mooie feestavond in Bulgarije. Op maandag 11 juli zijn we met kleine oogjes en de EHF-badge op zak weer terug gevlogen naar Nederland.’