Erelid Jan van Wijgerden overleden

Jan van WijgerdenOp 31 oktober 2014 is Jan rustig en vredig ingeslapen. Geveld door een hersenbloeding enkele dagen eerder, overleed hij op 83-jarige leeftijd temidden van zijn kinderen Carla, Margo en Hugo.

Jan was niet voor niets erelid bij Aristos: Vanaf de oprichting in 1974 was hij erbij en nam ook gelijk zitting in het bestuur. Zeker in die eerste jaren was er ontzettend veel werk aan de winkel en gesteund door zijn vrouw Agaath zette Jan zich aan het werk voor de vereniging. Naast vele bestuursfuncties werkte Jan met passie vooral voor de jeugd. En niet alleen binnen Aristos, maar ook in de toenmalige afdeling Oost-Noord-Brabant als voorzitter van de AJC (Afdelings Jeugd Commissie) en zelfs op landelijk niveau bij het NHV.

Bekend werd Jan daar ook voor de door hem georganiseerde spelregeltesten. Zo trots als een aap was hij dan ook toen Aristos daarbij landelijk kamipoen werd!

Eind jaren zeventig hebben Jan en ik de Bestse Schoolsport Olympiade opgepakt en uitgebouwd tot de prachtige jaarlijkse traditie die het inmiddels al lang is. Jarenlang kon deze organisatie op hem bouwen en ook daaruit sprak zijn visie voor de jeugd: kinderen moeten sporten en wel zo leuk mogelijk als het kan. En denk maar niet dat Jan een bureau-bestuurslid was. Nee, hekken sjouwen, sponsors zoeken, niks was hem daarbij te veel.

Jan zat altijd vol verhalen en een enkele vergadering liep daardoor wel eens gezellig uit.

Jan’s kinderen handbalden ook en Agaath was er altijd bij. Vele malen heeft zij de halleiding overgenomen als dat weer eens nodig was.

Halverwege de jaren negentig was het crisis bij Aristos; er waren geen bestuurskandidaten en er dreigde opheffing van de vereniging. Een aantal aanwezige ereleden vonden dat toch echt te gortig en ook Jan kwam in het geweer: Aristos werd gered en richtte zich weer op.

Jan was ook een trouw bezoeker van de jaarlijkse Algemene Leden Vergadering. Naast zijn zinvolle commentaar kwam altijd het moment dat Jan als oudste lid aan het eind het woord vroeg en dan het bestuur en kaderleden heel erg hartelijk bedankte. Het bestuur was daar stiekem toch mee in hun sas, want zo vaak krijg je als bestuurslid niet een schouderklopje.

Hoewel Jan de laatste jaren een wat teruggetrokken rustig bestaan leidde en we hem minder zagen bij de wedstrijden liet hij toch weten de club te volgen. We gaan hem missen, Jan was een markant figuur en heeft zeer veel voor Aristos en het handbal betekend. Hij was dan ook niet voor niks erelid!

 

Peter Millenaar